Ta enkle grep for å få lån hos Motty

Det som står i Gjeldsregisteret kan avgjøre hvor mye du får låne. Sjekk om du har noe som blokkerer for dine lånemuligheter og ta enkle grep for å fjerne det.

Ubrukt kreditt er nemlig også gjeld

Gjeldsregisteret har oversikt over all usikret gjeld. Det vil si lån eller kreditt du har fått uten å sette hus eller eiendeler som sikkerhet. Og som du vet, långiveren krever ganske høy rente på slike lån. Men, visste du at ubrukt kreditt også står oppført som gjeld? Den ubrukte kreditten, og dyre smålån, kan derfor hindre deg unødvendig hvis du trenger lån.

Er ikke klar over sin egen kredittgjeld

Mange har fått seg en overraskelse ved å undersøke Gjeldsregisteret selv. Daglig leder i Motty, Henry Karlsen, opplever at flere og flere nå forteller om at de ikke har hatt full oversikt over sin totale gjeld.

- Et eksempel er en kunde som nylig søkte om lån og som fikk avslag på det lånebeløpet hun ønsket seg. Årsaken var at hun hadde 130.000 kroner stående i ubrukt kreditt fordelt på flere kredittkort.

Han anbefaler å avslutte kredittavtaler du ikke trenger slik at de ikke står til hinder for deg og det lånebeløpet du ønsker.

- Sjekk deg selv i Gjeldsregisteret, få oversikt og ta enkle grep for å sette deg selv i en bedre situasjon. Husk at du må avslutte avtaler med kredittkortselskapene for at disse skal slettes i registeret. Det er nemlig ikke nok å bare klippe kredittkortet i to eller å la være å bruke det.

Øk sjansen for dine lånemuligheter

Ved å avslutte de avtalene du ikke trenger, fjernes de fra Gjeldsregisteret. Da kan du søke om lån eller refinansiering uten at bankene regner med slik ubrukt kreditt når de mottar lånesøknaden.

Har du i tillegg dyre smålån, kan du kutte i utgiftene dine ved å refinansiere lånene og dermed øke både betalingsevnen og låneevnen din.

Gjeldsregisteret er en beskyttelse

Ordningen ble opprettet som en beskyttelse for de som ikke klarer å tøyle sine grenser. Men, den skal også hindre litt for ivrige aktører fra å låne ut mer enn det folk klarer å håndtere og betale ned på. I tillegg gir registeret bedre sikkerhet og oversikt for bankene når de vurderer lånesøknader og kundenes betalingsevner.

De som har tilgang til Gjeldsregisteret er deg, alle kredittopplysningsselskapene, Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk Sentralbyrå.

Eksempel på hvordan ubrukt kreditt kan gi avslag på lånesøknaden:
Har du tre kredittkort med en ramme på 50.000 kroner på hvert kort, har du 150.000 kroner som regnes som gjeld uansett om du bruker kortene eller ikke.

Priseksempel

Låner du 65.000 kroner over 5 år, koster lånet 27.334 kroner hvis den effektive renten er 15,84 %. Det vil si at det totale lånebeløpet for disse fem årene er 92.334 kroner. Hvilken rente du får, gjenstår å se. Nominell rente varierer fra 6 % til 23 %.

HVOR MYE VIL DU LÅNE?
,-
NEDBETALINGSTID
år
SØK NÅ
Å søke om lån via Motty er gratis og uten forpliktelser
Låner du 100 000 kr over 5 år, koster det 37 120 kroner hvis den effektive renten er 14,15 %. Det vil si at det totale lånebeløpet for disse 5 årene er 137 120 kroner. Hvilken rente du får, gjenstår å se. Nominell rente varierer fra 6 % til 23 %.